About

About

 

Artist statement

Gertjan van Geerenstein (1962) is een verhalend fotograaf. Hij is gespecialiseerd in beeldverhalen, sociale fotografie, reisreportages en portretten en werkt in zwart-wit. Terugkerende thema’s in zijn werk zijn de zelfkant van de maatschappij, taboes en onderzoek naar het snijvlak van realiteit, schijnwereld en fantasie. Hij is vooral gefascineerd door de gelaagdheid van mensen en omstandigheden. Momenten legt hij pas vast als iemands authentieke zelf zich openbaart. Dat maakt zijn beelden puur, kwetsbaar en intiem.

Eindeloos geduld
Bij zijn reisreportages en sociale fotografie nestelt hij zich vaak lange tijd op één locatie waardoor hij bijna opgaat in de omgeving en er een natuurlijke interactie tussen hem en zijn onderwerpen ontstaat. Juist doordat Van Geerenstein zo lang in een omgeving blijft, valt hij niet of nauwelijks op waardoor maskers verdwijnen en hij in staat is om intieme portretten te maken met daarin natuurlijke expressie en emotie. Hij legt gemakkelijk contact met mensen, waardoor zij zich op hun gemak voelen in zijn aanwezigheid. Hij fotografeert zijn onderwerpen bijna altijd van dichtbij.

Een open manier van werken is voor Van Geerenstein vanzelfsprekend en hij laat momenten op een natuurlijke wijze ontstaan. Dat doet hij niet alleen in zijn documentaire werk, maar ook in zijn meer gestileerde beeldverhalen. Hij zegt: “Ik laat het uit de modellen zelf komen en slechts af en toe duw ik mensen ook over hun grens heen en leg dat moment vast op de foto. Dan wil ik weten hoe het voelt buiten de comfort zone.” Hij werkt graag met vrouwen en vrouwelijkheid, omdat die sneller meerdere lagen doen vermoeden. Compositie, licht en een mate van onscherpte is belangrijk, daarbij komen nog 2 andere dimensies; het vangen van authentieke emoties en een relatief rauwe nabewerking.


Exposities
Gertjan van Geerenstein exposeerde eerder op uitnodiging in New York  (ALIVE! 2014) en sinds februari 2015 hangt zijn beeldverhaal Room Zero in Stadshotel Woerden. Het komende jaar staan er nog drie exposities in Nederland gepland en werkt hij aan een fotoboek, waarin hij de thema’s schijnwereld, realiteit en fantasie verder exploreert.

DuPho

Van Geerenstein is lid van DuPho (Dutch Photographers), dé beroepsorganisatie voor professionele fotografen.

 


Media/Publicatie

Wilt u werk publiceren? Neem contact op